Walker Design LLC | Intelity Office

Intelity Office

Walker Design creates a harmonious juxtaposition between cutting edge technology and the rustic aesthetic of an urban loft for Intelity at their new corporate headquarters in Orlando FL.

 

Architects and partners of Walker Design, Toby Walker and Katherine Conner, understood their client’s expectations for aesthetics and functionality when proposing a unique sensory experience for the image of this emerging technology company’s new 7,500 square foot office space.

 

Intelity is composed of three independent groups of staff that have specific needs for optimizing their performance. These groups include the executives, programmers / developers, and the sales staff. The executives required acoustic separation as well as visual privacy for individualized interaction with staff and consultants, while the sales staff required the reduction of ambient noise for on-phone consulting, as did the programmers.  The programmers, however also requested a space with flexibility for teaming and fostering the collaborative process required to complete their tasks. Natural light was an important feature to introduce to all spaces, for a pleasant and productive working environment. With these requests as a set of regulations for the space planning, the designers composed the floor plan into three distinct zones.

 

The executives are aligned in a linear bar banked to the interior of the space behind a veil constructed of 100 year old reclaimed barn wood harvested from the neighboring city of Mount Dora. The paired glass doors situated in the rustic reclaimed wood wall allow the executive team to borrow natural light across the open office.

 

The space was conceptually imagined as an urban loft with the infusion of technology; the material palette was developed to enhance and embrace the differences between these two concepts while allowing them to coexist harmoniously. The flooring is raw stained and polished concrete, which was intended to act as a quiet backdrop reinforcing spatial separations, while reflecting the natural light and richness of the materials within the space. The 100 year old reclaimed wood adorns the executive offices, spanning the length of the office space to the front door and transitions into the reception desk. This is a welcoming element that warmly greets visitors and clients as they enter.  The color palette was selected directly from the Intelity branding scheme, consisting of vivid complimentary colors. David Adelson, CEO / Owner of Intelity says ‘This space was designed specifically for Intelity biased by the branding vision of the company and how we perceive ourselves, Intelity lives within the walls of this space. The architecture reinforces who we are and how we operate. Intelity belongs to this space as much as this space belongs to Intelity”.

 

Departing from the typical corporate planning ideology which arrays executives along the windows, the design allows the sales staff to float adjacent to the exterior windows in an open office environment washed with natural light. To address their need for reduction of ambient noise, the designers situated acoustic clouds above the sales staff and acoustic panels were integrated into the systems furniture. Intelity’s sales staff are the company’s window to the public, which also fostered their placement within the plan.  They are collected in a green wedge that houses the small and large conference rooms, and the café / lounge — all spaces of engagement and client / staff interaction.

 

The developers are situated beyond the interactive wedge through a portal that allows them to function separately from the other two groups, as intended.  This portal acts as a transformative threshold, creating the shell for the flexible space required by the developers. The furniture selected aids in their need for flexibility and collaboration. The small rectangular tables can be easily moved into any configuration necessitated by a given task.